22 Eylül 2008 Pazartesi

vize durumları

İspanya'ya okumaya geleceği kesinleşenlerin ilk yapacaklarından biri de 'Oturum Vizesi' başvurusu... (90 günlük Oturum vizenizle İspanya'ya giriş yapıp Oturma İzni'ne burada başvuracaksınız. Oturma İzni macerasını daha sonra anlatacağım.)

İstanbul'daki İspanya Konsolosluğu Levent Karakolu yakınında, Karanfil Aralığı Sokak'ta. Telefon ve ya web adresi vermiyorum çünkü iki yoldan da ulaşamazsınız konsolosluğa. Bizzat gitmeniz gerek. Bilgi almak için saat 3'e kadar gidebilirsiniz. Ancak vize başvuruları sabah 9'la 12 arasında. -Umarım saatleri doğru hatırlıyorum- Ve 8'de kuyruğa girmiş olmakta fayda var.

Eylül 2008 itibariyle başvuru için yanınızda olması gerekenlerin listesi şöyle idi:
- Sabıka kaydı (ispanyolca, ingilizce ya da fransızca yeminli tercümesiyle birlikte)
- Doktor raporu (ispanyolca, ingilizce ya da fransızca yeminli tercümesiyle birlikte) (Bu belge de bulaşıcı hastalığınızın olmadığının belirtilmesi yeterli. Detaylı analiz sonuçlarına gerek yok.)
- Gideceğiniz kurs ya da okuldan eğitiminizin başlangıç ve bitiş tarihlerini de içeren kabul mektubu ya da davetiye. Üniversiteye gidiyorsanız belgede eğitim seviyesinin ve bölümün de yer almasına dikkat edin.
- Transkript + Diploma/Öğrenci Belgesi
- Öğrenim ücretini yatırdığınıza dair makbuz
- Maddi durumu gösteren belgeler. Anne-babanızın maaş bordrosu olabilir.
- Bankanızdan o bankada belli bir miktar paranız olduğuna dair teminat mektubu. Bu miktar değişebileceğinden burada belirtmiyorum. Bizzat sormakta fayda var.
- Kalacağınız yerin kira kontratı, yurtta/aile yanında kalıyorsanız yurttan/aileden size gönderilmiş bir davetiye. İlk başta otelde ya da hostelde kalacaksanız bir aylık rezervasyon yaptığınıza dair belge. Belgelerde adres ve telefon açıkça belirtilmeli.
- Yolculuk sigortası
- Pasaport
- Başvuru formu
- Fotoğraf (Biometrik)
-2 fotoğraf bu seferlik yeterli olacaktır. Ama İspanya'daki birtakım işler için de bu tip fotoğraf lazım olacağından en azından 8 tane yaptırırsanız rahat edersiniz.


Belgelerinizin, pasaport dahil, en az birer fotokopilerini yanınıza almayı unutmayın (Daha önce vize aldıysanız onun da fotokopisini çektirin) çünkü konsoloslukta fotokopi çektirmeniz mümkün değil. Fotokopi çektirebileceğiniz en yakın yer de 9'dan önce açmıyor.

Ayrıca yeminli tercümana çevirttiğiniz belgelerin önce noterde ardından da kaymakamlıkta (apostil) tasdik edilmesi şart. Tercüme büroları, önceden belirtirseniz, noter tasdiğiyle de ilgileniyorlar. Hatta bir servis ücreti karşılığında apostille de ilgileniyorlar sanırım.

Diplomasını henüz almamış üniversite son sınıf öğrencileri çıkış belgeleriyle başvurabilirler.

Anne/babanızın emekli olması durumunda farklı bir belge gerekebilir, ancak tam adını bilmiyorum.

Bütün bu bilgilere rağmen başvuruyu yapmayı düşündüğünüz günden en az bir hafta önce konsolosluğa gidip form almanızda ve gerekli belgelerde herhangi bir değişiklik olup olmadığını bizzat kontrol etmenizde fayda var.

8'de kuyruğa girin deyince belki telaşa vermiş olabilirim sizi. Ama meraklanmayın. Bir kez kapılar açıldığı zaman her şey yeterince hızlı ve düzenli ilerliyor. Kapıdaki güvenlik görevlileri de size yardımcı olacaktır zaten. Herhangi bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum. Ayrıca vize kuyruğu diğer öğrencilerle tanışmak için de iyi bir yer. Yani vize işini düşündüğünüzden çok daha kolay ve rahat halledebilirsiniz.

Oturum vizeleri İspanya'dan geldiği için normalde 3-4 haftada veriliyor sanırım. Ama benimki bir haftada gelmişti =) Başvuru sırasında vize ücretini verip başvuru yaptığınıza dair bir kağıt alıyorsunuz. Vizeniz geldiğinde sizi arıyorlar. Size verdikleri kağıtla gidip pasaportunuzu alıyorsunuz (saatlerini hatırlamıyorum...).

Haydi gayret =)




Telefon numarası vermiyorum demiştim ama yine de yazayım dedim: 212 270 74 14

Hiç yorum yok: